Hoe zelf een muur behangen?

Als je wilt leren hoe je zelf behang ophangen, ben je hier aan het juiste adres! We vertellen in deze blog alles dat je moet weten, om zelf behang op te hangen. Zelfs als je een beginner bent, kunnen onze behangtips je helpen slagen. We zullen elke stap van het proces van voorbereiding tot voltooiing […]

Als je wilt leren hoe je zelf behang ophangen, ben je hier aan het juiste adres! We vertellen in deze blog alles dat je moet weten, om zelf behang op te hangen.

Zelfs als je een beginner bent, kunnen onze behangtips je helpen slagen. We zullen elke stap van het proces van voorbereiding tot voltooiing uitleggen. Lees snel verder om te ontdekken hoe je kunt behangen als een professional!

Als je na het lezen van dit boek meer wilt weten over de kosten van behang, bekijk dan zeker onze handige prijslijst!

Veel van onze klanten behangen zelf hun muren. Er zijn zelfs scholen die dit zelf doen. En het kan ook nog een leuke activiteit zijn voor de leerlingen. Door leerlingen te leren over handige vaardigheden die je ooit echt gaat gebruiken, bereid jij jouw leerlingen echt voor op de toekomst. Neem voorbeeld aan SvPO, School voor Persoonlijk Onderwijs, zij hebben al meerdere keren zelf het lokaal behangen als een leuke extra cursus.

Wat heb je nodig:

Voordat je begint te leren hoe je behang aan een kamer kunt toevoegen, moet je in de juiste hulpmiddelen investeren. Het volgende is een lijst met basisuitrusting die nodig is voor dit project:

Behang
Rugpapier rolmaat
Rolborstel
Schietlood of waterpas
Schaar
Plamuurmes
Ladder of krukje
Het gebruik van verfrollers in plaats van borstels om behanglijm aan te brengen is effectiever en er wordt minder lijm verspild. Zorg ervoor dat het oppervlak helemaal schoon is voordat je begint. Als de muur al eerder is behangen, moeten alle sporen van oud papier worden verwijderd. Lees onze handleiding voor het verwijderen van behangpapier voor de beste methoden en tips.

Heb ik een rugpapier nodig?

Het is meestal niet nodig om rugpapier als behangpapier te gebruiken. In sommige gevallen is dit echter een goed idee. Oudere muren of oppervlakken die zijn bekleed, hebben baat bij rugpapier. Als u foliebehang of dunner behang gebruikt, wordt ook rugpapier aanbevolen. Lees de instructies op de behangrol, daar staat meestal of je het oppervlak eerst moet markeren.

Het belangrijkste voordeel van het gebruik van rugpapier is dat u een hoogwaardige afwerking krijgt. Omdat het rugpapier ongeveer €2 per rol kost, is het ook erg goedkoop. Het kan ook helpen bij het voorkomen van veel problemen veroorzaakt door behang. Het rugpapier kan krimp voorkomen, het behang versterken, vervuiling voorkomen en het papier vlak maken. Daarom kan het op de lange termijn tijd en geld besparen als je enige tijd besteedt aan het ophangen van een laag rugpapier.

Hoe hang ik het rugpapier op?
Het rugpapier heeft verschillende kwaliteiten of diktes variërend van 800 tot 2000. Klasse 800 is de dunste en klasse 2000 is de dikste. Bij de meeste DIY-achtergronden moet u een rugpapier van 1200 of 1400 graden hechten.

Je moet het behang horizontaal ophangen, een techniek die kruisvoering wordt genoemd. Hiermee wordt voorkomen dat de naden in het rugpapier opstapelen met de naden op de toplaag. Als je deze stap niet uitvoert, kunt je de voeg wellicht door de bovenste laag van het behang heen zien. Deze technologie kan ook voorkomen dat het rugpapier later van de muur wordt getrokken.

Laat je niet misleiden door te denken dat zolang het rugpapier nodig is, je uit de problemen kunt blijven. Deze techniek kan nooit een goede muurvoorbereiding vervangen. Voordat je begint met het coaten van het oppervlak, moeten alle scheuren of gaten worden opgevuld. Na de reparatie moet je het oppervlak mogelijk ook licht schuren. Het rugpapier moet volledig droog zijn voordat de toplaag behang kan worden aangebracht. Meestal moet je ongeveer 24 uur wachten. Als de kamer echter vochtig is, moet je mogelijk langer wachten.

Hoeveel behang heb ik nodig?

De grootte van het item bepaalt hoeveel behang je moet kopen. Voor de aanschaf dien je eerst het te behangen oppervlak bij te snijden. Gebruik eerst een meetlint om de lengte en hoogte van elke te behangen muur te meten. Als je ook de ruimte boven en onder de deur of het raam meetelt, neem dan ook deze afmetingen mee.

Je moet echter wel de afmetingen van de deuren en ramen zelf aftrekken. Zodra je deze afmetingen hebt, vermenigvuldig je ze met elkaar om de vierkante meters te vinden. Tel de oppervlakte van elke muur bij elkaar op. Behangrollen worden meestal per vierkante meter verkocht. Gebruik daarom dit nummer om te bepalen hoeveel rollen behang je moet kopen.

Als je een fout maakt, is het ook een goed idee om in uw berekeningen rekening te houden met verspilling. Op basis van uw berekeningen zou ongeveer 15% tot 20% voldoende moeten zijn. Het patroonbehang met waterdruppels is bijzonder ongunstig voor het genereren van overtollig afval. Vergeet daarom niet hier rekening mee te houden voordat je koopt. Als je de tijd neemt om nauwkeurig te berekenen hoeveel papier er nodig is voor het project, bespaar je op de lange termijn veel tijd.

Teken een schietlood en knip het behang uit.

Jouw algemene doel is ervoor te zorgen dat het behang glad, recht en goed uitgelijnd is. Helaas zijn de muren van de meeste huizen niet perfect haaks. Een manier om ervoor te zorgen dat het behang zo recht mogelijk is, is door een schietlood of waterpas te gebruiken. Met deze tools kun je de uitlijning van het papier meten.

Hang eerst het schietlood aan de bovenkant van de muur. Markeer de lijn met een potlood. Doe dit op verschillende locaties langs de muur, want zelfs op hetzelfde oppervlak is de lijn mogelijk niet helemaal recht. Als u niet zeker weet hoe u de verticale lijn moet tekenen, kan deze stapsgewijze video nuttig zijn.

Snijd de eerste lengte van het behang niet helemaal op de hoogte van de muur. Voeg 2 inch toe aan beide uiteinden van het papier zodat het jouw plint en een deel van het plafond bedekt. U moet weten welk patroon het behang gebruikt.

behangen-tips
Behangen tips en trucs

Het is niet eenvoudig om de hele kamer te behangen, zeker niet voor beginners. Er zijn echter enkele tips en trucs voor behang om je te helpen geweldige resultaten te behalen. Leg de te plakken behangstrook op de vloer en plak vervolgens de eerste strook. Hiermee kunt je de patronen rangschikken en bepalen in welke volgorde ze moeten worden toegepast. Je zult wellicht ook merken dat het gebruik van een potlood om de stroken te nummeren je niet in verwarring zal brengen.

Bij het snijden kun je een plamuurmes gebruiken om het behang van het lemmet te scheiden. Dit is een handige techniek als je het behang niet in een perfect rechte lijn kunt snijden. Voorkom bij het snijden van papier dat het papier beschadigt en kreukt.

Als je niet zeker weet hoe u afdrukpapier met waterdruppelpatronen als behangpapier moet gebruiken, kun je een behangexpert inhuren. Jezelf perfectioneren kan een heel lastig proces zijn.